Här kommer lite information om glykemiskt index, som kan vara bra att veta!

Stirra dig inte blind på tabeller över glykemiskt index i olika livsmedel. GI är inget absolut mått! Det är hela måltidens sammanlagda GI-värde som är det viktiga.

Det är viktigt att komma ihåg att glykemiskt index inte utgör ett absolut mått. Och att GI inte är något egentligt mått på ett livsmedels ”nyttighet”. Tvärtom, kan tabelljämförelser mellan olika grupper av livsmedel bli helt meningslös.

Däremot kan GI-tabeller vara väldigt användbara när du väljer mellan olika livsmedel av samma typ.

Ett tydligt exempel på hur tabellerna kan vara vilseledande är det faktum att det i praktiken uppstår stora GI-skillnader beroende på hur finfördelad potatisen är vid tillagning eller hur ett bröd är bakat. Ett bröd bakat på finmalet mjöl ger högre GI-värde än ett bröd med hela kärnor, kärnrester eller surdegsbröd som t.ex. pumpernickelbröd. Potatis som är kokt i tärningar ger ett högre GI-värde än potatis som kokas hel med skalet på.

Tabellvärdena baseras på 50 gram tillgängliga kolhydrater från varje mätt livsmedel. Och det är lätt att övertolka GI-tabeller eftersom värdena inte säger något om den faktiska storleken på en portion. I själva verket äter man ytterst sällan så mycket som 50 gram kolhydrater av ett och samma livsmedel.

Morötter är inte onyttiga!
Ta en morot som exempel. Den har ett GI på 101 vilket i jämföresle med det vita brödet alltså anses vara ett relativt högt GI-värde. Men om du ska få i dig 50 gram kolhydrater krävs det att du äter 575 g morötter – det vill säga en hel påse så som de oftast säljs i mataffären!

En normal morotsportion är i själva verket sällan större än cirka 75 gram. Du behöver alltså inte på något sätt undvika morötter i din kosthållning. Dessutom innehåller de ju massvis av andra nyttigheter.

Chips däremot…
En del livsmedel klassas ofta som dåliga eller bra utifrån deras GI- värde, trots att de kanske har andra näringsmässiga för- eller nackdelar. Om man tittar på produkter som innehåller mycket fett så har de ofta ett lågt GI, eftersom fett i maten gör att magsäcken töms långsammare. Det i sin tur leder till ett lägre blodsockersvar. Vanliga chips har t.ex. ett GI på 77. Jämför gärna med bakad potatis som har GI 117! Det är lätt att tolka detta som att det är bättre att äta chips än att äta bakad potatis, men det är naturligtvis helt uppåt väggarna fel.

Det är alltså väldigt viktigt att väga in matens samlade näringsvärde när man försöker hålla en diet baserad på glykemiskt index. Men det är inte lika lätt som att bli kalenderbitare och hålla reda på de enskilda produkternas GI-värden. Men med bara en liten smula sunt förnuft blandat med ytterligare en smula näringslära brukar det gå rätt bra.

GI-intervall
Intervallet för GI varierar från cirka 20 i vissa baljväxtprodukter till cirka 130 i vissa frukostcerealier (frukostflingor och müsli). De allra flesta baljväxter har ett GI under 60.

Pastaprodukter ligger ofta i intervallet 60 till 70.
Bröd som är baserat på mycket mjöl ligger samlat kring 100, medan grovt bröd hamnar betydligt lägre.

Hela måltidens GI är viktigast
Att helt och hållet kombinera sina måltider utifrån GI-tabeller är svårt, eftersom blodsockersvaret påverkas av flera andra faktorer som exempelvis fiberinnehåll, kostfibertyp, livsmedlets struktur, värmebehandling och hur finfördelad maten vi äter är. Annat som inverkar är sammansättningen mellan kolhydrater, fett och protein. Återigen så är det helheten som har betydelse och inte enskilda livsmedel.

Färsk frukt och juice innehåller ungefär samma GI och påverkar blodsockret ungefär lika snabbt. Men då man i de flesta fall dricker mer än 1 dl juice ger frukten ett lägre blodsockersvar.

aberg-morot-s

Comments are closed.

Besöksräknare
Idag:
Denna Vecka:
Denna Månad:
Totalt: