Är du en kaffe latte-drickare? Hur många stora latte sätter du i dig varje dag? Tre? Eller kanske ännu fler? Visste du då att varje stor latte innehåller mjölksocker motsvarande en och en halv matsked socker? Allt fler talar nu om kaffe latte-kulturen som en tickande sockerbomb.

Renlärliga GI-experter som Montignac avråder ju helt från kaffe, något som de flesta har svårt med. Anledningarna är flera, t.ex. att kaffet driver upp ämnesomsättningen på konstlad väg, men man behöver inte vara en strikt fundamentalistisk GI-expert för att förstå att den allt populärare kaffe latte-kulturen står i direkt motsats till ett GI-liv.

Rådet till dig som har vant in dig på italienska kaffevanor, är att gå över till espresso, eller caffè macchiato som är espresso fläckad med lite, lite mjölk. Eller, om det känns för svårt att avstå från latten att börja frekventera de espressobarer och kaféer som erbjuder sojamjölk som ett alternativ till sötmjölken. De blir allt fler!

Här kommer ett recept på Sojamjölk, du kan lätt göra det själv hemma.

Gör så här
Koka upp 8 dl vatten i en kastrull. Rör ut 2 dl sojamjöl i ytterligare 2 dl kallt vatten och vispa ner det i det kokande vattnet.
Koka sojamjölken under omrörning i 5 minuter.

Sojamjölk håller i cirka tre dagar om du förvarar den i kylskåpet.

gklatte0506_01b

Ser den lika god ut nu när du vet hur mycket socker den innehåller?

2 Kommentarer till “Kaffe Latte – en sockerbomb!”

  • Haha, usch det där var som om det var skrivet till mig 😉 en latte, det finns inget godare! Jag har faktiskt börjat välja soyamjölk, och har det mkt hemma också, kostar tre kroner extra men det är det värt!

    Har soyamprodukter hemma med, pojkvännen är laktosintolerant, smakar som vanlig mjölk nästan. Smart att man kan göra den också, måste testas! =)

  • tove:

    haha, ja? den ser exakt lika god ut tyvärr^^

Besöksräknare
Idag:
Denna Vecka:
Denna Månad:
Totalt: